26 en 27 mei 2017

Blijf op de hoogte van al het nieuws, vul hieronder uw e-mailadres in voor de laatste updates.

Urk is onlosmakelijk verbonden met de visserij. Dat er thuis verse vis, het liefst uit eigen vangst, wordt opgediend als warme maaltijd is een vanzelfsprekende gewoonte. Want zeg nou zelf, er gaat toch niets boven een heerlijk gebakken "skolletjen".

Neem het maar aan van de Urker vissers en vissersvrouwen, want die weten wel wat lekker en gezond eten is: verse vis uit de Noordzee. Schuif zaterdag 27 mei a.s. gezellig aan op de haven aan de Urker vistafel. Voor maar 10euro per persoon eet je samen met de vissersvrouwen van Urk de lekkerste typische Urker visgerechten die ze op de haven bereiden.

De opbrengst gaat volledig naar Stichting Vissers voor Vissers. De vissersvrouwen nodigen je uit om 11.00 uur, 13.00 of 15.00 uur aan te schuiven. Per keer kunnen er dertig personen aan tafel. De vrouwen serveren heerlijk gebakken schol met rijst, boter en suiker en/of gestoofde tong met gekookte aardappelen.

De traditionele veiling van het kistje Meischol heeft maandag 22 mei jongstleden weer een geweldige opbrengst opgeleverd voor het goede doel. Na een spannende strijd tussen zo'n 50 bieders was het de combinatie Weerstand Vis / Korf Vis die aan het langste eind trok en het kistje schol mocht meenemen. De totale opbrengst van de veiling kwam uit op het schitterende bedrag van 102.000 euro.

De cheque werd overhandigd aan directeur Kees van Helden van de Stichting Schreeuw om Leven voor de campagne "Er is hulp". De heer Van Helden: "Wij zijn ontzettend blij en dankbaar met deze opbrengst. Met dit bedrag kunnen vele vrouwen financieel geholpen worden in de afweging om wel of niet een abortus te plegen. Het is een enorme steun in de rug voor ons werk".

Simon Weerstand kwam als winnaar uit de bus tijdens de veiling. Hij was blij met de winst van de veiling maar nog blijer voor de Stichting Schreeuw om Leven. "Zij doen ontzettend belangrijk werk. Dat verdient alle steun".

Met de veiling van het Kistje Meischol is ook de week van de Visserijdagen officieel begonnen. De komende dagen nemen de activiteiten hand over hand toe om tot een climax te komen op zaterdag 27 mei a.s. tijdens de zogenaamde Vlaggetjesdag.

 

Op z'n Urks vis eten met vissersvrouwen! Dat kan tijdens de Visserijdagen 2017 op Urk! Schuif tijdens de Vlaggetjesdag, zaterdag 27 mei, gezellig aan op de haven aan de Urker vistafel! Voor maar €10 per persoon eet u samen met de vissersvrouwen van Urk de lekkerste typische Urker visgerechten! Gestoofd, gerookt of gebakken vis, geserveerd met rijst, boter en suiker volgens Urker traditie! De opbrengst gaat volledig naar de stichting Vissers voor Vissers!

Aanmelden kan bij Alie de Boer en Maria Foppen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vrijdagavond 26 mei organiseren wij het Open Air Festival! Een ontzettend leuk evenement voor de jongeren! De avond zal om 17:30 uur beginnen met een spectaculaire fashionshow! Neem plaats op het lounge terras (georganiseerd door Willem de Boer Food & Events) of neem je eigen stoel lekker mee, bestel een hapje en een drankje en geniet van de film Footloose! Daarnaast draait het reuzenrad de hele avond, zijn er professionele fotografen en is er live muziek van Johhny Kamminga! DJ Rik de Vries sluit de avond af! Komt allen!

URK - Van 22 tot en met 27 mei geeft Urk een uniek kijkje achter de schermen tijdens de Visserijdagen Urk. De Urker haven vormt deze dagen het decor voor het feestelijk inluiden van het vis- en scholseizoen. Aan de kade is een grote variatie aan gevlagde vissersschepen te zien en diverse visbedrijven zetten hun deuren open om de meest moderne viswerkingstechnieken te tonen. Spectaculair is ook de veiling van het Eerste Kistje Meischol op maandag 22 mei, het startschot van de visserijdagen. Zaterdag 27 mei  vindt de grote publieksdag plaats in het havengebied; bezoekers krijgen dan de unieke gelegenheid om gratis mee te varen op een Urker vissersschip tijdens de vlootschouw.

Volop visserijbeleving

Ondergedompeld in het eeuwenoude en eigenwijze vissersdorp Urk kunnen bezoekers tijdens de Visserijdagen Urk in één week alle facetten van de plaatselijke visserijsector beleven. In het rijtje van open huis, de veiling en vlootschouw als hoogtepunten, horen zeker ook nieuwe elementen zoals:

De higlights worden op zaterdag nog eens extra omlijst met visveilingen, oude ambachten, een gezellige braderie, straattheater, muziekoptredens, 1.500 zingende Urker mannen en een spetterend vuurwerkshow ter afronding van het evenement.

Meimaand scholmaand

Tijdens Visserijdagen Urk draait alles om vis uit onze “eigen achtertuin”, de Noordzee. Urk herbergt de grootste vissersvloot en visverwerkende industrie van Nederland en is een belangrijke leverancier van oer-Hollandse vissoorten uit de Noordzee, zoals schol. Deze vissoort is niet zo bekend bij het Nederlandse publiek, maar o zo smakelijk, gezond en verantwoord.

Schol is bovendien uitgeroepen tot Vis van de Maand mei. Vanaf deze maand wordt de vis, na het paaiseizoen, steeds dikker en smakelijker en kan het met een gerust hart worden gegeten. Het scholbestand is dankzij (duurzaamheids)inspanningen van de Nederlandse visserijsector namelijk sterk gegroeid en bevindt zich al geruime tijd in de groene zone (bron: Nederlands Visbureau).

Vandaag start de campagne ”Proef de Noordzee” van Stichting Visserijdagen Urk. Potentiële bezoekers kunnen de komende tijd on- en offline het campagnebeeld tegenkomen dat hen verleidt om zaterdag 27 mei naar Urk te komen om kennis te maken met oer-Hollandse visproducten en visserijsector.

Naast politieke ontwikkelingen die van belang kunnen zijn voor de doorontwikkeling/de verduurzaming/het voortbestaan van de Nederlandse en Urker visserijsector, wil de organisatie met Visserijdagen Urk de plaatselijke visserijsector van haar beste kant laten zien en de bekendheid van Noordzeeproducten zoals schol bevorderen als een verantwoorde en pure delicatesse.

Praktische informatie

De activiteiten van maandag 22 tot en met vrijdag 26 mei vinden op verschillende locaties op Urk plaats en staan in het activiteiten programma vermeld. De grote publieksdag op zaterdag 27 mei vindt plaats in het centrum en de havens van Urk. Parkeren kan op deze dag voor E 5,- op de speciaal ingerichte parkeerterreinen op bedrijventerrein ‘ Zwolse Hoek’ (navigatieadres Het Spijk 4, Urk). Van daaruit kunnen bezoekers met pendelbussen naar het evenemententerrein en weer terug. De laatste pendelbus rijdt om 18.30 uur vanaf het haventerrein naar de parkeerlocatie.

Winactie 1: CameraNU

Win een cadeaubon van CameraNU.nl t.w.v. €200! In samenwerking met CameraNU.nl organiseren wij deze editie van Visserijdagen Urk een superleuke winactie! Wat moet je doen om te winnen? Maak een foto tijdens de Visserijdagen Urk, in de week van 22 mei tot 27 mei. Dit mag een foto van jezelf zijn, een kotter of bijvoorbeeld een vissoort. Alles is mogelijk, maar de foto moet tijdens het evenement Visserijdagen Urk gemaakt zijn:

  • Plaats de foto op je eigen social media account
  • Zet je social media account (tijdelijk) op openbaar zodat wij de foto ook kunnen zien
  • Gebruik bij het plaatsen van de foto de hashtags #proefdenoordzee #visserijdagenurk #cameranu
  • Meedoen kan tot en met zondag 28 mei
  • Maak kans op een cadeaubon van CameraNU.nl t.w.v. €200,-
  • De winnaar wordt maandag 29 mei bekendgemaakt
  • Stichting Visserijdagen Urk mag de foto's gebruiken voor promotiedoeleinden

 

 

Winactie 2 Walter & Poes

Ga je mee op visserijavontuur met Walter & Poes?

Winactie boekenpakket door Boek- en Kantoorboekhandel Koster.

Met de Visserijdagen op Urk in zicht heeft Boek- en Kantoorboekhandel Koster op Urk een winactie opgezet voor de allerkleinsten. Ben jij een echte viskid, kleine visserman of helemaal dol op vis? Dan horen de visserijavonturen van Walter & Poes ook zeker in jouw boekenkast te staan! Wat moet je doen om te winnen? Download de onderstaande kleurplaat, of haal de kleurplaat op bij de boekhandel aan de Handelskade 8. Lever deze uiterlijk zaterdag 27 mei in. De mooiste kleurplaat wint een boekenpakket (deel 1 t/m 4) van Walter & Poes t.w.v. meer dan 50 euro. Alle deelnemers ontvangen bij inlevering een mooie ansichtkaart van Walter & Poes.

 
Het bestuur van de Stichting Visserijdagen Urk is blij te kunnen melden dat bedrijven als Willem De Boer Food & Events en Alpha Producties uit Urk hun kennis en ervaring in willen zetten voor de komende editie van de Visserijdagen Urk. Een welkome steun in de rug voor de organisatie van deze mooie bedrijven.

Hedenmiddag is de samenwerking bekrachtigd met een handtekening onder de contracten. Op naar een geweldig evenement met veel nieuwe elementen! #proefdenoordzee #visserijdagenurk

Naar aanleiding van enkele vragen berichten wij hierbij dat het niet doorgaan van de Internationale Visserijconferentie op vrijdag 26 mei a.s. geen consequenties heeft voor het doorgaan van de Visserijdagen. De Internationale Visserijconferentie is een initiatief geweest van de gemeente  URK. Als Stichting Visserijdagen URK staan wij daar verder buiten. Wij zijn volop bezig met de voorbereidingen voor een prachtige Visserijweek met een knaller van een afsluiter op de vrijdag en zaterdag. Het enige wat ons nog bezig houdt, is dat wij nog wel wat sponsoring gebruiken om het totale plaatje rond te krijgen. Visserijbedrijfsleven, ken uw verantwoordelijkheid voor de promotie van uw product!

Subcategorieën